I. Introducere

Prezentul regulament cuprinde modul de derulare a concursului de promovare a voluntariatului în cadrul proiectului ”Vulnerabili Redivivus”  derulat de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale si Persoanelor Vârstnice şi partenerul Agrafics Communication, al cărui obiectiv general este reprezentat de îmbunătăţirea participării pe piața muncii și promovarea incluziunii sociale a 1.100 de persoane ce aparțin grupurilor țintă vulnerabile din regiunile Centru și Nord-Est, prin cursuri de calificare, precum și prin servicii integrate de ocupare și formare (evaluare, informare, consiliere).

Acest concurs reprezintă o competiție transparentă și nediscriminatorie deschisă tuturor persoanelor care fac parte din grupul ţintă, după regulile stabilite în prezentul regulament și prin care se vor selecta cele mai bune idei de promovare a voluntariatului.

Voluntariatul contribuie la dezvoltarea comunității în care aceste activități sunt derulate dar și la dezvoltarea personală a persoanelor implicate. În ceea ce priveșste voluntariatul în România, în anul 2014 s-a adoptat Legea Voluntariatului nr.78/2014. Aceasta, printre numeroasele modificări, certifică recunoașterea experienței de voluntariat ca experiență profesională, constituind un argument favorabil pentru ocuparea unui loc de muncă.

II. Definiții

Eligibilitate = condițiile care trebuie să fie îndeplinite pentru ca cineva să poată fi ales.

Grupuri vulnerabile = categorii ce includ copilul în situaţie de risc ridicat: sărăcie, vulnerabilitate la procesele de dezagregare socială, delincvenţa juvenilă; tinerii de peste 18 ani care nu mai sunt cuprinşi în sistemul de ocrotire a copiilor fără familie; persoanele cu handicap; persoanele aparţinând populaţiei de etnie romă aflate în situaţii de risc ridicat; vârstnicii în situaţie de risc ridicat şi persoanele fără adăpost.

Proiect = plan de a întreprinde, de a face ceva; intenție.

Promovare = acțiuni derulate ce duc la creșterea gradului de vizibilitate și de cunoaștere a unui subiect/domeniu.

Sustenabilitate = Calitate a unei activități de a se desfășura în lipsa anumitor resurse, fără a duce la disiparea acesteia.

Voluntariat = participarea voluntarului (persoană fizică) la activităţi de interes public desfăşurate în folosul altor persoane sau al societăţii, organizate de către persoane juridice de drept public sau de drept privat, fără remuneraţie, individual sau în grup.

III. Criterii de eligibilitate

Sunt considerate eligibile pentru a participa la concursul de idei persoanele fizice care:

  1. fac parte din grupul țintă al activitatii de mentorat si tutorat din cadrul proiectului:
    • sunt elevi în clasele VII- XII
    • sunt tineri peste 18 ani care părăsesc sistemul instituționalizat de protecție a copilului
    • au domiciliul în regiunea București-Ilfov sau Sud-Est
  2. completează și depun în termenele și condițiile stabilite prin prezenta procedură dosarul complet de înregistrare în concurs
  3. Sunt de acord cu furnizarea datelor lor personale în scopuri strict legate de derularea concursului

IV. Condiții de participare

Ideea de voluntariat propusă trebuie să cuprindă o serie de activități care să poată fi implementate pe o perioadă determinată de timp.

Înscrierea în competiție se va face pe baza completării unei Aplicații pentru participare la concurs. Și a unie Cereri de voluntariat. Modelul acestor documente se regăsește în Anexe și poate fi descărcat de pe site.

Se va urmări ca tinerii care propun activități de promovare a voluntariatului să fie răspundă criteriilor de eligibilitate descrise la Cap.III, să propună activități cu caracter inovator și care să contribuie la creșterea calității vieții persoanelor vulnerabile.

V. Modalitatea de derulare a concursului

Lansarea apelului pentru înscrieri se va face public prin intermediul canalelor media deținute de organizatorul concursului.

Înscrierea în cadrul concursului se va face prin completarea unei cereri de înscriere în concurs. Această cerere va fi completată direct de către participanți.

Organizatorii și comisia de selecție a ideilor își rezervă dreptul de a nu accepta contestații. Deciziile organizatorilor privind preselecțiile și jurizarea privind câștigătorii sunt finale și irevocabile.

Persoana/persoanele care participă la concurs își asumă răspunderea pentru corectitudinea informațiilor furnizate.

Organizatorii și comisia de selecție vor trata fără discriminare ideile propuse, acordând șanse egale tuturor participanților înscriși în concurs.

VI. Conținutul dosarului de concurs

Dosarul de înregistrare în concurs va fi alcătuit din:

  1. Cerere de voluntariat (model în Anexa 1);
  2. Aplicație pentru participare la concurs (model în Anexa 2);

VII. Termen de depunere

Dosarele de înregistrare în concurs vor putea fi depuse timp de 5 zile din momentul lansării apelului de înscriere, dar nu mai târziu de 18.12.2015.

VIII. Evaluarea și selecția ideilor de voluntariat

Câștigătorii concursului vor fi stabiliți pe baza unei evaluări realizate de către echipa de organizare a concursului. Vor fi evaluate toate dosarele depuse de participanți. Vor fi eliminate acele dosare care nu respectă criteriile de eligibilitate incluse în prezentul regulament. Din dosarele eligibile vor fi evaluate aplicațiile pentru participare la concurs, conform unei grile de evaluare (a se vedea Anexa 3), urmând ca la finalul evaluării să fie aleși câștigătorii.

Rezultatele concursului vor fi comunicate în termen de maxim 5 zile de la încheierea termenului de aplicare.

IX. Anexe

Aplicație pentru participare la concurs

  1. Dați o denumire/un nume/titlu ideii de voluntariat
  2. Indicați grupul țintă (beneficiarii direcți și indirecți ai ideii de proiect) (max. 80 cuvinte)
  3. Descrieți pe scurt nevoia căreia i se adresează ideea de voluntariat (max. 350 cuvinte)
  4. Enumerați și descrieți pe scurt activitățile din cadrul ideii de voluntariat (max. 500 cuvinte)
  5. Descrieți impactul ideii de voluntariat asupra persoanelor vizate –  ce schimbare va produce ideea de voluntariat pentru acestea (max. 350 cuvinte)

Grila de evaluare

Criterii eliminatorii

Nerespectarea următoarelor criterii va conduce la eliminarea din etapa de evaluare a dosarelor depuse:

  • Condițiile de eligibilitate a participanților
  • Structura dosarului de înscriere
  • Termenul de depunere a dosarului

Evaluarea aplicațiilor

La evaluarea aplicațiilor depuse de către participanți se va ține cont de următoarea grilă de evaluare:

Criteriu Punctaj
Relevanța ideii de voluntariat propuse față de nevoile grupului țintă 25 p
Impactul asupra grupului țintă 15 p
Gradul de replicabilitate a activităților de voluntariat propuse pentru alte regiuni sau alte grupuri țintă 10 p
TOTAL 40 p

Ideile de voluntariat vor fi structurate în ordinea punctajului obținut și, dintre primele 10 idei, vor fi selectate cele considerate câștigătoare.

Va rugam sa denumiti documentele introduse pentru concurs sub forma „Anexa_1_Nume_Prenume”, folosind numele si prenumele dvs.
Exemplu:

Anexa_1_Popescu_Razvan
Anexa_2_Popescu_Razvan

Campurile marcate cu * sunt necesare.
No file chosen

Prezentarea ideilor

de promovare a voluntariatului premiate

Introducere

Materialul de față conține ideile de voluntariat premiate ale elevilor/tinerilor care au participat la concursul ideilor de voluntariat în cadrul proiectului ”Vulnerabili Redivivus”, derulat de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale si Persoanelor Vârstnice şi partenerul Agrafics Communication. Aceștia fac parte din grupul țintă al elevilor/tinerilor care au participat la activitatea de mentorat și tutorat din cadrul proiectului.

Ideile de voluntariat premiate sunt prezentate într-o formă cât mai apropiată de aplicația depusă de participanții la concurs, astfel că au fost păstrate într-un procent semnificativ structura ideii cât și mare parte din exprimările originale ale elevilor. Au fost corectate greșelile de gramatică și ortografie și au fost reformulate exprimările ambigue din cadrul aplicațiilor primite.

Denumire proiect: „Să luptăm împreună pentru sănătate”

Nume aplicant: Spirea Florina Nicoleta

Grupul țintă al proiectului este format din 25 de copii care, din cauza veniturilor extrem de reduse nu își permit un consult medical, tramente, sau, în cazuri mai grave, operații.

Nevoia căreia i se adresează ideea de voluntariat este reprezentată de îmbunătățirea stării de sănătate a copiilor săraci și familiilor acestora prin asigurarea gratuită a medicamentelor și analizelor necesare, susținându-se astfel dezvoltarea mentalității și acordându-se sprijin persoanelor cu venituri extrem de reduse.

Obiectivul proiectului urmărește implicarea activă a copiilor și familiilor în activitățile menționate mai sus, precum și a personalului medical de specialitate, a primăriei și consiliului local, în implementarea acestora.

Activitățile proiectului sunt:

  • Identificarea cazurilor pe teren;
  • Organizarea de activități de ajutor a copiilor grav bolnavi, fără posibilități materiale;
  • Analize gratuite.

Efectul proiectului asupra grupului țintă este legat de imbunatatirea starii de sanatate a populatiei si, in consecinta, de oferirea posibilitatii unei vieti mai bune, inclusiv dupa finalizarea proiectului. De asemenea, este de remarcat faptul ca proiectul contribuie la imbunatatirea nivelului de constientizare a grupului tinta cu privire la importanta verificarii periodice a starii de sanatate si a interventiei la timp in cazul in care sunt necesare tratamente.

Denumire proiect: „Ajutorul stă în mâinile noastre”

Nume aplicant: Șerban Georgiana Adriana

Grupul țintă al proiectului este format din 15 copii care au nevoie de ajutor, deoarece provin din familii cu situații de violență, lipsă de suport, rele tratamente.

Nevoia căreia i se adresează ideea de voluntariat este reprezentată de salvarea vieții copiilor, prin înțelegere, sprijin, o vorbă bună etc., pornind de la dorința și nevoia acestor copii de a avea o familie. ”Părerea mea este că orice copil trebuie să fie fericit și sprijinit de părinții săi”.

Obiectivul proiectului este de a sprijini copiii cu nevoi morale sau sociale.

Activitățile proiectului sunt:

  • Implicarea părinților și copiilor în activitățile proiectului;
  • Îmbunătățirea relației părinte – copil;
  • Participarea părinților la activități orientate spre formarea copiilor și identificarea nevoilor acestora;
  • Dialog deschis cu privire la problemele copiilor.

Efectul proiectului asupra grupului țintă se va asigura prin accesul continuu la activitățile și rezutatele proiectului. Copiii vor fi mai fericiți și mai zâmbitori.

Denumire proiect: „Adolescenții spun NU discriminării”

Nume aplicant: Ioniță Irina Ștefania

Grupul țintă al proiectului este format din 20 de copii care fac parte din familii defavorizate și sunt discriminați la școală de către învățător, profesor sau colegi.

Nevoia căreia i se adresează ideea de voluntariat este de a schimba în primul rând mentalitatea profesorilor și a discriminării practicate de către aceștia cu privire la copii. De asemenea, necesitatea de a îmbunătăți nivelul de încredere în sine a copiilor a fost de asemenea luată în calcul. Se încurajează ideea de școală și construire a unui viitor prin educație.

Obiectivul proiectului este de a oferi un trai mai bun la școală și o casă pentru cei 20 de copii, sprijin acordat acestora pentru a-ș descoperi înclinațiile și a stimula încrederea în sine a acestora.

Activitățile proiectului sunt:

  • Identificarea grupului țintă;
  • Organizarea unor activități, ședințe cu psiholog;
  • Sprijin acordat elevilor în soluționarea problemelor școlare, materiale, emoționale;
  • Organizarea unor excursii în vederea prezentării proiectului la alte școli;
  • Îndrumarea cadrelor didactice în vederea combaterii discriminării elevilor.

Efectul proiectului asupra grupului țintă se va resimți la nivelul cadrelor didactice, care vor fi mai atente la nevoile copiilor, fără a mai aplica etichete acestora.

Denumire proiect: „Viața e pe primul loc”

Nume aplicant: Caraiman Nicoleta

Grupul țintă al proiectului este format din 7 copii care consumă alcool si droguri din cauza problemelor din familie si părinților care nu îi ajută.

Nevoia căreia i se adresează ideea de voluntariat a plecat de la existența unui număr foarte mare de persoane fără un loc de muncă, care nu pot fi angajate din cauza unui handicap (nu sunt considerate apte).  Tocmai din acest motiv, există familii care nu au din ce să trăiască, iar copiii sunt nevoiți să cerșească. Cea mai importantă poruncă dată de Dumnezeu este „Să îți iubești aproapele ca pe tine însuți!”

Obiectivul proiectului este de a ajutora și sprijini tinerii care iși distrug sănătatea, iși „vând” viața pentru substanțele care le oferă o fericire iluzorie. Prin acest proiect, aceștia pot conștientiza că nu toată lumea din jurul lor este nepăsătoare, iar cu puțin ajutor, chiar și familiile lor iși pot ințelege greșelile și îi pot readuce pe drumul cel bun.

Activitățile proiectului sunt:

  • Identificarea si ințelegerea situațiilor și a cauzelor ce provoacă astfel de dependențe
  • Implicarea grupului țintă si a familiilor acestora în activități ce demonstrează inutilitatea băuturii, drogurilor și tutunului;
  • Imbunătățirea comunicării dintre grupul țintă si familiile acestora;

Efectul proiectului asupra grupului țintă se va resimți prin nivelul sporit de conștientizare asupra soluțiilor ce pot fi găsite pentru toate tipurile de probleme și asupra efectelor negative ale dependenței și consumului de droguri, alcool, tutun, etc.

Denumire proiect: „O nouă șansă dată imaginației”

Nume aplicant: Ștefănică Florentina Alina

Grupul țintă al proiectului este format din minim 10 copii, ce provin din familii cu situații grave, de risc, în vederea îmbunătățirii imaginației.

Nevoia căreia i se adresează ideea de voluntariat este reprezentată de dezvoltarea mentalității, prin organizarea unor ateliere de creație și stimularea ideilor copiilor.

Obiectivul proiectului este de a implica grupul țintă în activități de îmbogățire a cunoștințelor, a practicilor dobândite, prin experimentarea unor situații utile. Copiii vor căpăta încredere în sine și curajul de a-și expune ideile în mod liber.

Activitățile proiectului sunt:

  • Identificarea cazurilor ce pot fi sprijinite;
  • Organizarea atelierelor de creație;
  • Identificarea problemelor familiilor nevoiașe din care provin copiii fără sprijin familial;
  • Identificarea resurselor.

Efectul proiectului asupra grupului țintă se va resimți la nivelul copiilor aflați în situații de risc, prin sprijinul acordat în vederea începerii unei noi vieți.

Denumire proiect: „Niciun copil trist”

Nume aplicant: Aprofirei Aida Denisa

Grupul țintă al proiectului este format din 15 copii care suferă din cauza părinților (rele tratamente și jigniri), rezultatul fiind părăsirea domiciliilor sau chiar sinuciderea.

Nevoia căreia i se adresează ideea de voluntariat este reprezentată de eliminarea cazurilor de rele tratamente domestice aplicate copiilor de către părinți. Copiii nu trebuie să fie bătuți, ei trebuie să fie ascultați și încurajați, indiferent de problemele părinților sau de situația financiară a familiei.

Obiectivul proiectului este de a sprijini copiii și familiile în încercarea de a se descoperi pe ei însuși, de a le prezenta perspectiva unei a doua șanse.

Activitățile proiectului sunt:

  • Identificarea cazurilor cu probleme;
  • Activități de comunicare organizate pentru acești copii, pentru a îi ajuta să înțeleagă că violența în familie nu trebuie să existe;
  • Activități de comunicare pentru părinți astfel încât aceștia să înțeleagă că nu au mereu dreptate, să conștientizeze că dacă li se vorbește urât copiilor sau dacă aceștia sunt bătuți, când vor deveni și ei părinți se vor purta excat la fel cu copiii lor.

Efectul proiectului asupra grupului țintă se va resimți la nivelul comunității și familiilor care vor înțelege că violența în familie nu trebuie să existe. Violența (fizică și verbală) nu este un mod de a-i face pe copii să înțeleagă ce vor părinții de la ei. Deasemenea, copii trebuie să înțeleagă că fuga de acasă, părăsirea școlii, comportamentul neadecvat în societate sau gesturile extreme (cum ar fi sinuciderea sau izolarea) nu reprezintă o soluție pentru ei.

Denumire proiect: „Sprijinirea copiilor cu handicap”

Nume aplicant: Coman Gabriel

Grupul țintă al proiectului este reprezentat de persoanele cu handicap, atât copii, cât și adulți. Beneficiarii indirecți ai acestei idei sunt membrii familiei din care fac parte persoanele cu handicap.

Nevoia căreia i se adresează ideea de voluntariat a plecat de la existența unui număr foarte mare de persoane fără un loc de muncă, care nu pot fi angajate din cauza unui handicap (nu sunt considerate apte).  Tocmai din acest motiv, există familii care nu au din ce să trăiască, iar copiii sunt nevoiți să cerșească. Cea mai importantă poruncă dată de Dumnezeu este „Să își iubești aproapele ca pe tine însuți!”

Obiectivul proiectului este de a oferi un trai mai bun persoanelor cu dizabilități, de a implica familiile și copiii din grupul țintă în activitățile comunității, înființarea unui grup de suport care să consilieze persoanele din grupul țintă.

Activitățile proiectului sunt:

  • Identificarea cazurilor cu probleme, a resurselor și a modalităților de rezolvare a problemei;
  • Punerea în practică a planului de idei și sensibilizarea agenților comerciali /  economici în legătură cu existența forței de muncă;
  • Atragerea de fonduri în vederea realizării obiectivelor.

Efectul proiectului asupra grupului țintă se va resimți prin micșorarea numărului de șomeri sau a persoanelor fără loc de muncă, creșterea bugetului statului (taxe și impozite), reducerea abandonului școlar, prin îmbunătățirea resurselor utilizate de părinți pentru a își întreține copiii la școală.

Denumire proiect: „Generația viitorului”

Nume aplicant: Văsie Ionelia

Grupul țintă al proiectului este format din 12 copii identificați la nivelul comunității, copii inteligenți care nu au însă sprijinul necesar pentru a merge mai departe, nu au o situație financiară bună și nici ajutorul părinților.

Nevoia căreia i se adresează ideea de voluntariat a plecat de la necesitatea de a avea speranță și de a schimba mentalități, consolida abilități. Nu toți avem o șansă la cunoaștere și fericire. Energia contemporană este viitorul nostru, discriminările și etichetările sunt frecvente în societate.

Obiectivul proiectului este de a oferi sprijin și consiliere, de a implica activ grupul țintă prin acțiuni cultural educative. Toți merită o șansă la o viață educativă fără lipsuri.

Activitățile proiectului sunt:

  • Activități extrașcolare pentru a ajuta copiii din grupul țintă, prin educație și oferindu-le dreptul de a fi ascultați;
  • Dezvoltarea cunoștințelor și a imaginației;
  • Stimularea creativității și intelectualității.

Efectul proiectului asupra grupului țintă se va resimți prin promovarea în rândul copiilor al conceptului de drepturi egale, al încrederii în sine, încurajarea ideilor și promovarea noțiunii de carieră.